Как да разбера, че поръчката ми е приета?

След като оформите поръчката и я потвърдите, ще получите писмо на e-mail адреса, който сте посочили при вашата регистрация. Това писмо е потвърждение, че поръчката Ви е направена успешно и е изпратена за обработка. Ако не получите такъв e-mail, моля свържете се с нас на адрес support@shturo.com. След като подготвим и изпратим поръчката Ви, ще получите втори e-mail, за промяната на нейния статус на “изпратена”.

При възникване на неточности в информацията към поръчката или допълнителни въпроси, наш оператор ще Ви потърси на телефонния номер, оставен при оформянето на поръчката.

Моля, имайте предвид, че поръчката няма да бъде изпратена, ако данните за доставката са грешни или непълни и не можем да се свържем с Вас за изясняване на проблема в рамките на работния ден.

Доставката е за сметка на Купувача, освен ако не е упоменато друго!

Кога ще получа поръчката си?

Доставката на поръчки направени до 17:00ч. в работен ден (понеделник – петък) се извършва на следващия ден (без неделя).

Поръчките направени след 17:00ч. се изпращат на следващия работен ден.

В зависимост от посочения от Вас метод за доставка, може да получите пратката си по следните начини:

ДОСТАВКА ДО ОФИС НА ЕКОНТ ЕКСПРЕС

Ако сте избрали доставка до офис на Еконт, поръчката Ви ще бъде изпратена до избран офис на куриера, който трябва да посетите, за да получите пратката си (поръчки, направени в петък до 17:00, могат да бъдат взети от офис на куриера включително и в събота до 13:00). Когато пратката пристигне в офиса, ще получите известяващ това SMS на телефонния номер, оставен при поръчката.

ДОСТАВКА ДО ТОЧЕН АДРЕС

Ако сте избрали доставка до врата, поръчката Ви ще бъде доставена до адреса, който сте посочили в рамките на деня за доставка. Точният час за доставка се определя според индивидуалния график на куриера. Когато е на адреса, куриерът ще Ви потърси на телефонния номер за връзка, оставен при поръчката.

Доставките до точен адрес се извършват от куриерска фирма Спиди АД.

Добавянето на приоритетен (точен) час за доставка е възможно, но оскъпява крайната цена на доставката с 2лв. Ако желаете да заявите приоритетен час на доставка, моля уточнете това при оформяне на поръчката, в полето „Допълнителна Информация”.

ВАЖНО: Всички пратки от нашия онлайн магазин се изпращат на клиента с безплатна опция за тест и преглед преди плащане. Клиентът е длъжен да отвори пратката и да провери дали е запазена нейната цялост (в някои случаи, дали продуктът работи) В ПРИСЪСТВИЕТО на куриера. Ако продуктът е счупен или повреден, клиентът е длъжен да го обяви на куриера в момента на доставката. В противен случай, стойността на пратката и на доставката остават за сметка на клиента! Онлайн магазин Shturo.com не носи отговорност за повредени пратки, които не са обявени в присъствието на куриер.

Цена на доставката

Цените за доставка на стоките от нашия сайт са фиксирани и не зависят от теглото и броя на поръчаните стоки.

Цената на доставката до всеки офис на Еконт в страната е 3.50лв.
Цената на доставката до точен адрес е 5.50лв.
Поръчки на стойност над 99лв. се изпращат с безплатна доставка.

Как ще платя?

Поръчките от сайта могат да бъдат заплатени:

  • с наложен платеж – Заплаща се на куриера, след получаване на пратката
  • с кредитна или дебитна карта – Предварително заплащане на стойността на поръчката с кредитна/дебитна карта. Транзакциите се обработват от БОРИКА и ePay.bg
  • с ePay.bg – Предварително плащане с кредитна или дебитна карта, регистрирана в системата на ePay.bg
  • с EasyPay – Предварително плащане през каса на EasyPay или пост-терминал (банкомат) на БОРИКА.
  • с банков превод – Предварително превеждане на стойността на поръчката по банкова сметка на търговеца (директен депозит)
Касов бон?

Поради зачестили запитвания от наши клиенти относно липсата на касов бон към получените фактури, смятаме, че е необходимо да предоставим следното уточнение:

При покупка на продукт от сайта с избран метод на плащане „Наложен платеж”, ние издаваме фактура с посочен в нея метод на плащане „Пощенски Паричен Превод”, към която не прикрепяме касов бон.

Клиентът от своя страна получава артикула и заплаща на куриера в брой.

Възниква логичния въпрос, защо за съответното плащане в брой няма насрещен касов бон.

Накратко, обяснението е – касовият бон е заменен от разписка за пощенски паричен превод.

За осчетоводяването на покупката, при получаване на стоката, ПАЗЕТЕ РАЗПИСКАТА ЗА ПОЩЕНСКИ ПАРИЧЕН ПРЕВОД, защото тя заменя касовия бон към фактурата!

Следващият текст обяснява законовата съобразност на плащането чрез наложен платеж:

Законосъобразност на наложен платеж, посредством пощенски паричен превод

Съгласно Комисията за регулиране на съобщенията, Еконт Експрес и Спиди АД (куриерите, с които работим) са лицензирани пощенски оператори.

Законът за пощенски услуги дава определение на услугите Пощенски Паричен Превод и Наложен платеж, като две отделни услуги.

Лицензията е позволила на Еконт и Спиди предлагането на комбинирана услуга Наложен платеж, посредством Пощенски Паричен Превод.

Тази комбинирана услуга е заложена в схемата за търговия с безналични стоки.

При този вид услуга, товарителницата тръгва от доставчик към клиент със задължение за събиране на пари при предаване на стоката, а паричният превод пътува от клиента към поръчителя на доставката.

Съгласно Наредба за изменение и допълнение на НАРЕДБА № Н-18 ОТ 13 ДЕКЕМВРИ 2006 Г. ЗА РЕГИСТРИРАНЕ И ОТЧИТАНЕ НА ПРОДАЖБИ В ТЪРГОВСКИТЕ ОБЕКТИ ЧРЕЗ ФИСКАЛНИ УСТРОЙСТВА (обн., ДВ, бр. 106 от 2006 г.; доп., бр. 7 от 2007 г.; изм., бр. 79 от 2007 г.; изм. и доп., бр. 77 от 2009 г. и бр. 49 от 2010 г.),  всяко лице, което извършва продажби, трябва да ги маркира на ЕКАПФ, освен ако получаването на парите не става чрез пощенски паричен превод от лицензиран пощенски оператор, а именно:

  1. Алинея 1 се изменя така:

„(1) Всяко лице е длъжно да регистрира и отчита извършваните от него продажби на стоки или услуги в или от търговски обект чрез издаване на фискална касова бележка от фискално устройство (ФУ), освен когато плащането се извършва чрез кредитен превод, директен дебит или наличен паричен превод, извършен чрез доставчик на платежна услуга по смисъла на Закона за платежните услуги и платежните системи, или чрез пощенски паричен превод, извършен чрез лицензиран пощенски оператор за извършване на пощенски парични преводи по смисъла на Закона за пощенските услуги.“

След доставяне на стоката на крайния клиент, той се разписва върху товарителницата на куриера и събраната сума за стоката, тръгва към продавача, посредством пощенски паричен превод, за което клиента получава разписка за събран Пощенски паричен превод, а продавача – разписка за получен ППП.

Съответно, на клиентът в сделката, получаващ стоката, му се признава разхода за закупуване на стоката (чл.10, ал.4 ЗКПО), ако е документално обоснован с фактура, издадена от заявител и прикачена към нея разписка за пощенски паричен превод.

Доставки в чужбина
Уважаеми клиенти, за момента не осъществяваме доставки в чужбина и всички поръчки, с адрес за доставка извън границите на страната, няма да бъдат обработвани и изпращани! Благодарим Ви за разбирането!

Офис локатор: открийте най-близкия офис на Еконт